Huurtoeslag

Huurtoeslag is een bijdrage van de belastingdienst aan de huurkosten van je woning. De huurtoeslag wordt onder andere bepaald door de hoogte van je inkomen. Hoe meer je verdient, hoe lager de huurtoeslag. Ook wordt er gekeken naar je leeftijd en medebewoners. Hoe hoger je huur is, hoe meer je hieraan zelf betaalt. Maar is je huur hoger dan de huurgrens die de Belastingdienst hanteert, dan kun je geen huurtoeslag krijgen. Dit geldt ook als je meer vermogen heeft dan wordt vrijgelaten.

De huurtoeslag is een voorschot. Aan de hand van je inkomen en vermogen beoordeelt de Belastingdienst achteraf pas definitief je recht op huurtoeslag. Als je financiële situatie of gezinssituatie verandert, kan dit gevolgen hebben voor je huurtoeslag. Wij adviseren je veranderingen meteen aan de Belastingdienst door te geven.  

Voor het aanvragen van huurtoeslag kunt u contact opnemen met de Belastingdienst. Dit kan via de website van de Belastingdienst (externe link)of telefoonnummer 0800-05 43.

Woonkostentoeslag

Woonkostentoeslag is een tijdelijke bijdrage in de woonkosten. Je komt hiervoor mogelijk in aanmerking als je geen huurtoeslag van de belastingdienst kunt krijgen. Huurtoeslag van de belastingdienst is de gebruikelijke bijdrage in de woonkosten. Het kan zijn dat je hiervoor niet in aanmerking komt omdat je huur hoger is dan de maximaal toegestane huurgrens.

Als je een laag inkomen hebt, kan het zijn dat je een tijdelijk woonkostentoeslag kunt krijgen. In bepaalde gevallen is woonkostentoeslag ook voor huiseigenaren mogelijk. Bijvoorbeeld als je te maken krijgt met een plotselinge inkomensdaling. Aan het verstrekken van woonkostentoeslag kan de voorwaarde worden verbonden dat je op zoek gaat naar goedkopere huisvesting.

Wil je meer informatie over de woonkostentoeslag of wil je een aanvraag indienen? Neem dan contact op met de afdeling Maatschappelijke Dienstverlening(externe link) van Kempengemeenten.

Heb je op deze pagina de informatie gevonden die je zocht?