Het kabinet neemt een aantal maatregelen om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is één van die maatregelen.

In verband met de landelijke coronamaatregelen ontvangen wij momenteel veel verzoeken omtrent de Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers). Wij begrijpen dat het coronavirus voor veel zelfstandigen de nodige (financiële) consequenties heeft en dat je graag snel meer informatie wenst en/of een aanvraag wilt doen.

Stel je eventuele vragen per voorkeur via e-mail via bbz@kempenplus.com. Vergeet je naam en telefoonnummer niet te vermelden! We streven ernaar iedereen binnen 48 uur antwoord te geven.

Als je direct een aanvraag voor de Tozo wilt doen, dan kan dat via onderstaand formulier.

Deze pagina wordt regelmatig geactualiseerd.

Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)

Ben je financieel getroffen door het coronavirus? Ondernemers en zzp'ers kunnen een uitkering - "Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)" - aanvragen. De duur van de uitkering is vooralsnog drie maanden en gaat in (met terugwerkende kracht) per 1 maart 2020.

Ondersteuning kan worden aangevraagd in de vorm van een aanvullende uitkering voor levensonderhoud en/of voor bedrijfskapitaal. De uitkering voor levensonderhoud vult het inkomen aan tot het sociaal minimum. Op een lening voor bedrijfskapitaal kan een beroep worden gedaan om liquiditeitsproblemen op te lossen.

Voor wie geldt deze regeling?

 • Gevestigde zelfstandigen, vanaf 18 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd;
 • Woonachtig en rechtmatig verblijvend in Nederland;
 • Nederlander of daarmee gelijkgesteld;
 • Het bedrijf of zelfstandig beroep wordt in Nederland uitgeoefend;
 • Voldoet aan wettelijke vereisten voor de uitoefening van het eigen bedrijf, waaronder ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel;
 • Is vóór 17 maart 2020 gestart met de onderneming en voldoet aan het urencriterium, d.w.z. minimaal 1.225 uur per jaar werkzaam in het eigen bedrijf of zelfstandig beroep;
 • Woonachtig in de gemeente, waar aanvullende inkomensondersteuning wordt aangevraagd. Je vraagt de uitkering bij KempenPlus aan als je woont in de gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel, Oirschot of Reusel-De Mierden.

Aanvragen?

Via onderstaand formulier kun je de uitkering aanvragen. Bij de aanvraag moet je een aantal (bewijs)stukken meesturen. Deze staan in het aanvraagformulier aangegeven bij de betreffende vraag.

Het ingevulde en ondertekende aanvraagformulier mail je naar bbz@kempenplus.com met als onderwerp "Aanvraag Tozo". Je moet alle gevraagde (bewijs)stukken die voor jou van toepassing zijn direct meesturen. Na ontvangst gaat KempenPlus je aanvraag beoordelen. De normale (wettelijke) termijn voor deze beoordeling is acht weken. In verband met het grote aantal aanvragen en omdat we heel goed begrijpen hoe belangrijk deze aanvraag voor je is, hebben we het team voor de Tozo/Bbz uitgebreid. Wij streven er naar om binnen twee weken  na ontvangst van je aanvraag (met alle stukken) een besluit te nemen en te starten met de uitbetaling van de eventuele uitkering.

Heb je vragen over de Tozo?

Op deze pagina van de Rijksoverheid staat een uitgebreid overzicht met vragen en antwoorden. Staat jouw vraag er niet tussen? Stuur even een mailtje naar bbz@kempenplus.com. Het is drukker dan normaal, maar we proberen iedereen binnen 48 uur te beantwoorden.

Hoe gaan we misbruik tegen?

Wat betreft de nieuwe regeling Tozo is de Participatiewet de wettelijke basis. Wie een beroep doet op deze regeling moet aan KempenPlus alle inlichtingen geven die nodig zijn om het recht op en de hoogte van de uitkering te kunnen bepalen. Verstrek je onvolledige of valse inlichtingen, dan moeten wij de uitkering terug vorderen en daar bovenop een boete opleggen. Op korte termijn doen we er alles aan om iedereen (een voorschot op) een uitkering te verstrekken. Later zullen we alles goed controleren. Heb je twijfels of vragen? Stuur dan een e-mail naar bbz@kempenplus.com

Bbz en IOAZ

De informatie over de reguliere regelingen voor ondernemers Bbz en IOAZ vind je op deze pagina.

Formulier Tozo

De regeling Tozo wordt op dit moment door de overheid (juridisch) uitgewerkt. Het kan dus zijn, dat we in een later stadium nog aanvullende informatie van je nodig hebben. Dat is misschien niet zo fijn, maar we kiezen ervoor om iedereen nu toch alvast te helpen in plaats van te wachten totdat alle regels precies duidelijk zijn.

Hoe werkt het formulier?

 1. Download het formulier hieronder.
 2. Sla het formulier - voordat je begint met invullen  - op op je eigen computer.
 3. Open het formulier (bijvoorbeeld in Acrobat reader) en vul het in.
 4. Na het invullen onderteken je het formulier in je pdf-programma óf je print het uit en zet daarna je handtekening.

Opsturen van het formulier en de bewijsstukken

 1. Per e-mail: bbz@kempenplus.com.
 2. Met de post: KempenPlus, Team Inkomen/Tozo, Postbus 10, 5530 AA Bladel.
 3. In onze brievenbus: KempenPlus, Team Inkomen/Tozo, Raambrug 8, 5531 AG Bladel.

De mee te sturen bewijsstukken staan in het aanvraagformulier bij de betreffende vraag vermeld.

Heb je op deze pagina de informatie gevonden die je zocht?