De talenten van ... Piet

Piet, sinds 1 september jl. begonnen als Assistent Werkleider, heeft inmiddels helemaal zijn draai gevonden op de montageafdeling. Hiervoor werkte hij voor een commercieel bedrijf. De overstap naar KempenPlus was een bewuste keuze: “Ik wilde echt iets voor mensen betekenen en mezelf niet meer blindstaren op cijfers en targets.”  In zijn vrije tijd is Piet actief bij V.V. Riethoven als trainer en voorzitter van de jeugdcommissie. Zijn inzet bij de voetbalclub was de aanleiding voor zijn erebaan als Prins Pieterman van Bremspoersengat.

Op een gewone zondagavond werd Piet verrast door een aantal mensen van de plaatselijke carnavalsvereniging met de vraag of hij dit jaar Prins Carnaval wilde zijn. Daar hoefde hij niet lang over na te denken en samen met zijn vrouw Marije stemde hij in. “Het is een hele eer en deze kans krijg je ook maar één keer” vertelt hij. Want als Prins Carnaval is hij het centrale figuur tijdens het feest.

Piet is zelf niet lid van de carnavalsvereniging. Toch denkt hij wel te weten waarom juist hij gekozen is als Prins Carnaval. “De carnavals-vereniging bij ons in het dorp  benaderen mensen buiten de vereniging om te vragen of ze Prins Carnaval willen worden. Daar zoeken ze iemand voor uit waarvan zij denken dat hij past in de functie en breed wordt gedragen door het dorp. Doordat ik zo actief ben bij V.V. Riethoven denk ik dat ze bij mij zijn uitgekomen.”

Prins Pieterman
Op de 11e van de 11e werd bekend dat Piet benoemd is als Prins Carnaval van Bremspoersengat, zijn Riethoven. Sindsdien is Prins Pieterman druk met de tradities die hier bij horen. Zo heeft hij bijvoorbeeld al verschillende prinsrecepties en feestjes gehad. Nu in de loop naar Carnaval zijn er ook verschillende zittingsavonden.

Maar Prins Pieterman kijkt toch het meest uit naar het feest zelf. “De gezelligheid, de sfeer. Het belangrijkste is dat er een leuk feestje wordt gebouwd met Carnaval.” Tijdens het feest wordt hij bijgestaan door Prins Marije (zijn vrouw) en twee adjudanten. “Mijn buurman en buurvrouw zijn mijn adjudanten. Dus ik verwacht dat ‘Buurman & Buurman’ wel een thema gaat zijn tijdens de optocht” lacht hij.

5 lange dagen
Het feest begint voor het Prinsenpaar en de adjudanten al op vrijdag 9 februari. Dan is het jeugdcarnaval op de basisschool. Daarna gaan ze langs het verzorgingshuis om de ouderen te bezoeken. En dan kan het echte feest beginnen. Piet vertelt “Op zaterdagochtend gaan we naar het gemeentehuis. Dan krijgen we de sleutel van het dorp. Hét startsein voor het carnavalsfeest.” Een vrolijke maar officiële plechtigheid. Op zondag is de optocht. Als Prins Carnaval rijdt Piet met een echte prinsenwagen mee met de optocht. Hoe die wagen eruit ziet, weet Piet nog niet. Want het is gebruikelijk dat alle wagens nog even een verrassing blijven voor hem. Zo mag hij bijvoorbeeld  vooraf ook geen bezoeken brengen aan de wagenbouwers. Al met al beloven het 5 lange dagen te worden. Maar Piet heeft er vooral veel zin in.