Voor werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt, is het vaak moeilijk om passend werk te vinden. KempenPlus bemiddelt al jaren tussen deze doelgroep en werkgevers. Zo zijn er de afgelopen jaren al tientallen mensen aan een baan geholpen. Eén van hen is de 28-jarige Rik van Aaken uit Eersel.

Sinds anderhalf jaar werkt Rik drie dagen in de week bij Apotheek Bergeijk. “Tijdens mijn geboorte heb ik zuurstoftekort gehad”, vertelt Rik. “Daardoor heb ik een vorm van autisme, waardoor niet elk soort werk voor mij geschikt is.” Rik werkte in het verleden voor een supermarkt in Veldhoven en later ook nog voor een winkel in Valkenswaard. Hoewel hij dat werk leuk vindt, zijn de impulsen van buitenaf te groot voor hem. Via KempenPlus mag Rik een dagje meelopen bij de Apotheek in Bergeijk,waar hij zich direct thuis voelt.

Vol trots laat hij zijn werkplek zien. “De medicijnen komen in bakken binnen, dan scan ik de badges en verdeel ze over de juiste vakken. Daarbij moet ik ook het juiste label op het juiste doosje plakken.” Het werk lijkt misschien wat eentonig, voor Rik is dit juist een plezierige manier van werken. Ondanks, of misschien wel dankzij, zijn beperking, kan hij uiterst geconcentreerd en nauwkeurig werken. “Ik kan hier op mijn eigen tempo werken, en dat gaat heel goed. Het is een fijn team, bijna allemaal vrouwen. Die praten soms wel wat veel”, lacht Rik enthousiast.

Rik werkt ongeveer twintig uur per week, naar volle tevredenheid van hemzelf en zijn werkgever. Het foutenpercentage is nog nooit zo laag geweest en Rik krijgt regelmatig complimenten van zijn collega’s.

Rik, die met zijn vriendin samenwoont in Eersel, is optimistisch over de toekomst. “Volgend jaar krijg ik een vast contract, als alles goed gaat. Dan kan ik ook echt aan de toekomst gaan werken. Ik voel me hier helemaal op mijn plek en ben nog lang niet van plan om weg te gaan!”