Met een frisse blik en vol enthousiasme zijn KempenPlus, Center Parcs De Kempervennen en A2-Samenwerking van start gegaan om werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt op te leiden voor schoonmaakfuncties bij vakantiepark De Kempervennen. Het doel is met een intensieve training en begeleiding tientallen vacatures in te vullen en kandidaten een duurzame werkplek te bieden.

Bijzonder trainingstraject
De samenwerking is min of meer spontaan voortgekomen uit een eerste ontmoeting tussen Stef Luijten (wethouder gemeente Bergeijk) en Kees Luijbregts (General Manager Center Parcs De Kempervennen). Center Parcs De Kempervennen heeft circa 70 vacatures én de doelstelling om steeds meer toe te werken naar inclusief werkgeverschap, waarbij het de kansen wil benutten van groepen mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt.. De link naar KempenPlus – het participatiebedrijf van de Kempengemeenten waaronder Bergeijk – was dan ook snel gelegd.

KempenPlus heeft haar succesvolle trainingsprogramma TalentPlus waarmee werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt intensief worden begeleid, passend gemaakt voor een in-company training die aansluit op de praktische opleiding bij De Kempervennen. Uniek aan deze training is dat de werkzoekenden, met begeleiding door Werkvloertaal, vak en taal tegelijkertijd leren. Om nog meer werkzoekenden de kans te bieden om bij Kempervennen aan de slag te gaan, zijn – na een enthousiast gesprek met Anton Ederveen (burgemeester gemeente Valkenswaard) – ook de gemeenten Heeze-Leende en Valkenswaard uit de A2-Samenwerking aangehaakt.

Ondertekening samenwerkingsdocument
Groepsfoto deelnemers training

Ondertekening samenwerking
Op maandag 4 oktober is het officiële startsein van de training gegeven. Onder het toeziend oog van de werkzoekenden hebben Kees Luijbregts, Stef Luijten, Joyce Bouman (manager Werk & Participatie KempenPlus) en Mieke Theus (wethouder gemeente Valkenswaard), mede namens Jan de Bruijn (wethouder gemeente Heeze-Leende), de samenwerking met hun handtekening bekrachtigd. Wederzijds is de intentie uitgesproken om samen aan de slag te gaan, op basis van de ervaringen bij te sturen en trainingen te realiseren waar de werkzoekenden direct profijt van hebben.

Kansen voor werkzoekenden
Met de training krijgen de werkzoekenden betere kansen op de arbeidsmarkt. Ze leren praktische zaken qua professionele schoonmaakwerkzaamheden, maken een cv, ontwikkelen werknemersvaardigheden, doen werkervaring op, maken kennis met de werkcultuur en leren op een functionele manier de Nederlandse taal. Door een intensieve aanpak en veel aspecten net wat anders te doen, worden de kandidaten aan het werk geholpen die anders niet direct op de vacatures passen. De eerste training loopt tot medio november waarna de kandidaten die slagen een arbeidsovereenkomst bij De Kempervennen krijgen aangeboden.