Toen conciërge Leo - na 14 jaar gedetacheerd te zijn geweest op OBS de Klimop - met pensioen ging, was het lijntje met KempenPlus zo gelegd. Leo was de perfecte conciërge en de samenwerking met KempenPlus was al die jaren prettig verlopen. Ook niet onbelangrijk: de detacheringsconstructie vanuit de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) was erg gunstig: Leo stond niet op de loonlijst van OBS de Klimop en drukte daarom niet op de formatie. Grootste uitdaging was om een conciërge terug te vinden die net als Leo alles in zich had om deze cruciale én veelzijdige functie uit te oefenen.

Gezamenlijke missie
Met deze missie klopte directeur Angela van den Boomen bij accountmanager Sanne van Hintum van het werkgeversteam KempenPlus/UWV aan. Om een goed beeld te geven van de inhoud van de functie en het soort kandidaat dat ze zochten, werd een profiel opgesteld. Hiermee startte Sanne haar zoektocht naar Wsw-kandidaten, maar ook naar andere werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt. Vanwege wijzigingen in de Wsw, droogt het aantal beschikbare kandidaten immers hard op. Uit een ruim aantal aanmeldingen selecteerden Angela en Sanne zes kandidaten met een uiteenlopende achtergrond.

Perfecte kandidaat
Één van deze kandidaten was Albert. Angela vertelt: “Albert was het prototype conciërge: veelzijdig, handig, communicatief vaardig, integer én zelfstandig. Vanwege fysieke klachten heeft Albert een gedeeltelijke WIA-uitkering. Maar bij Albert was geen detacheringsconstructie mogelijk. Ik had de keuze: ga ik voor iemand die niet drukt op de formatie maar net niet aan ons functieprofiel voldoet? Of gaan we voor de perfecte kandidaat, maar kiezen we er dan voor om hem in onze formatie op te nemen? Dan kunnen we dus voor deze uren geen leerkracht inzetten. Uiteindelijk koos ik voor het laatste. Onze school kán niet zonder conciërge. Een goede conciërge kan de leerkrachten ontlasten, zodat zij zich kunnen richten op kwalitatief goed onderwijs. Bovendien vind ik dat we daarnaast als school een maatschappelijke opdracht en verantwoordelijkheid hebben om kansen te bieden aan mensen met afstand tot arbeidsmarkt.”

BYvonne - KempenPlus
Werkgever zit op schommel basisschool

Blij met de keuze
Geen moment heeft Angela spijt gehad van deze beslissing. Albert is snel in dingen oppikken en afhandelen, maar kan ook prioriteiten stellen. Dat is belangrijk in deze functie, want van alle kanten komen opdrachten. Angela vertelt: “In de selectieprocedure hebben we dit ook aan hem voorgelegd: wat doe je als je van allerlei leerkrachten vragen krijgt en je weet dat je die klussen nooit vandaag allemaal gaat afkrijgen? Alberts’ antwoord was: Ik denk dat ik maar een uurke langer zal moeten blijven. Dit zegt veel over de instelling die hij heeft. Laat het duidelijk zijn dat we niet willen dat Albert hier in zijn vrije tijd werkt. Voor Albert is het ook een leerproces: nee zeggen en taken eventueel naar morgen verzetten. Maar zijn antwoord past helemaal binnen ons team. Dingen voor de ander over hebben, is één van de krachten van De Klimop. Ook in de coronaperiode hebben we het voor elkaar gekregen om steeds voor elkaar klaar te staan. Albert past perfect in het team. We zijn nog elke dag blij met de keuze die we toen gemaakt hebben”.

Helpende inbreng
De samenwerking met KempenPlus/UWV is zeker van toegevoegde waarde geweest in het beslissingsproces, aldus Angela: ”De inbreng van Sanne was voor mij heel helpend om inzicht te krijgen in alle regelingen. Vanuit de WIA zijn er een aantal voordelen voor ons als werkgever. Ik wist door de inbreng van Sanne precies waar ik aan toe was. Bovendien hebben we samen de gesprekken met de kandidaten gevoerd. Sanne vulde mij perfect aan en uiteindelijk heb ik na een vervolggesprek samen met één van de collega’s de keuze voor Albert als nieuwe conciërge van De Klimop gemaakt.

Winst voor iedereen
Onverwacht heeft de verandering van constructie hele mooie dingen gebracht, niet alleen voor De Klimop, maar ook voor een dolgelukkige Albert die na 46 jaar bij dezelfde werkgever nu dagelijks geniet van zijn carrièreswitch. Angela glimlacht: “Het is mooi als je als werkgever niet alleen op zoek bent naar jong personeel, maar ook mensen met levenservaring in je team verwelkomt. Je wilt mensen met passie, ongeacht de leeftijd. We werken hier elke dag met de toekomst van het land, die moet op zijn minst omringd worden door mensen die er zin in hebben”.

En zo zorgt het denken in kansen voor een winst voor iedereen!

Het verhaal van Albert
Benieuwd naar het verhaal van Albert? Je leest zijn verhaal hier.

Foto van werkgever en werknemer op schommel basisschool

Heb je vragen over wat KempenPlus voor jouw bedrijf kan betekenen?

Neem contact met ons op via 0497-33 12 00 of stuur een e-mail naar info@kempenplus.com.

Heb je op deze pagina de informatie gevonden die je zocht?