Toen Albert benaderd werd voor de functie van conciërge moest hij heel even schakelen. Dit was immers heel ander werk dan hij gewend was. 46 jaar werkte Albert bij dezelfde werkgever, op het laatst vooral in logistieke functies. Onder andere door fysieke klachten kwam hij in 2020 thuis te zitten, met een WW en gedeeltelijke WIA-uitkering. Albert wilde zich aanmelden voor de Wet sociale werkvoorziening (Wsw), maar door veranderende wetgeving kon hij hier geen aanspraak op maken. Wel had Albert een gesprek met Sanne van Hintum van het werkgeversteam KempenPlus/UWV over zijn baanmogelijkheden.

Geliefde functie
Dit kennismakingsgesprek leidde ertoe dat Sanne meteen aan Albert dacht toen ze de vacature van conciërge binnen kreeg. Ze benaderde Albert, besprak het functieprofiel en gaf uitleg over het wervingsproces. Albert werd zó enthousiast over de functie en over OBS De Klimop -de school waar het om draaide- dat hij graag solliciteerde. Hij was echter niet de enige; de functie bleek zeer geliefd. Uiteindelijk werd Albert toch uitgenodigd voor een gesprek met de directrice van de Klimop, Angela van den Boomen en met Sanne van Hintum. Tijdens dit gesprek was Albert heel open over zijn achtergrond en werkervaring, maar ook over zijn fysieke beperkingen. Albert vertelt: “Sommige fysieke taken kan ik niet verrichten, of in een lager tempo. Dat was gelukkig geen enkel probleem.”

Blij met keuze
Integendeel: Albert maakte zo’n gemotiveerde en enthousiaste indruk, dat Angela hem heel graag in haar team wilde. Éen van de dingen die haar bijbleef uit het sollicitatiegesprek was het antwoord van Albert over hoe hij om zou gaan met de vele opdrachten die op zijn bordje zouden komen. Angela glimlacht: “Alberts’ antwoord was: Ik denk dat ik maar een uurke langer zal moeten blijven. Dit zegt veel over de instelling die hij heeft. Laat het duidelijk zijn dat we niet willen dat Albert hier in zijn vrije tijd werkt. Voor Albert is het ook een leerproces: nee zeggen en taken eventueel naar morgen verzetten. Maar zijn antwoord past helemaal binnen ons team. Dingen voor de ander over hebben, is één van de krachten van De Klimop. Ook in de coronaperiode hebben we het voor elkaar gekregen om steeds voor elkaar klaar te staan. Albert past perfect in het team. We zijn nog elke dag blij met de keuze die we toen gemaakt hebben”.

Albert helpt kinderen oversteken
Conciërge rijdt container naar straat

Nu al onmisbaar
Albert is in het halfjaar dat hij meedraait helemaal opgenomen in het team en is nu al een bekend gezicht op school. Via zijn vrijwilligerswerk bij de voetbalvereniging kende hij al veel kinderen, maar nu helemaal. Albert glundert: “Overal waar ik kom, kennen ze me en word ik aangesproken”. Angela beaamt: “Albert kent écht zowat het hele dorp en iedereen kent hem. Albert heeft overal een oplossing voor en schakelt ook regelmatig zijn netwerk in als er iets moet gebeuren. Zo kende hij wat opa’s van onze leerlingen en heeft met hen een tuinploeg geformeerd. En laatst had hij speciaal gereedschap nodig; die regelt hij dan in een mum van tijd. Super handig, zo’n conciërge. Ook tekenend: onlangs hadden we muffendag op school om de verjaardagen van alle meesters en juffen te vieren. Het personeel moest tegen elkaar dansen en je raadt al wie het meeste applaus kreeg van de kinderen. Juist: Albert! Hij heeft zich in een halfjaar tijd al onmisbaar gemaakt”

Dankbaar voor de kans
Ook Albert zou zijn baan bij de Klimop niet willen missen: ´Ik ben zó blij met de kans die ik heb gekregen via Sanne, de school én de overkoepelende organisatie RBOB. Eigenlijk wilden ze gaan voor een detachering vanuit de Wsw, maar ik prijs mezelf gelukkig dat ze keken naar de mogelijkheden. Mijn kennissen zeggen ook: echt iets voor jou. Ik denk soms: dit had ik tien jaar eerder moeten doen. Maar ik ben vooral dankbaar dat ik dit nog een aantal jaar mag blijven doen, hopelijk tot mijn pensioen!”

Het verhaal van Angela
Benieuwd naar het verhaal van Angela? Je leest haar verhaal hier.

Foto van werkgever en werknemer op schommel basisschool

Heb je op deze pagina de informatie gevonden die je zocht?