Landelijk is bepaald dat Nederland uiterlijk in 2040 een rookvrije maatschappij moet zijn.  Als overheidsorganisatie moet KempenPlus daar zelf ook proactief aan bijdragen. Voor onder andere onderwijs en sportverenigingen geldt al een wettelijk rookverbod op terreinen.

Op alle locaties van KempenPlus zijn hiervoor aparte rookzones gemaakt. Je herkent ze aan de gele vakken op de grond, het bord Rookzone en de rookpot. De nieuwe rookplekken worden niet overdekt. Want roken is en blijft slecht voor je. En dat wil KempenPlus natuurlijk niet aanmoedigen. 

Vanaf 1 januari 2025 geldt voor iedereen dat het niet meer is toegestaan om te roken in de gebouwen en op de terreinen van KempenPlus.

Met deze maatregelen zorgen we samen voor een rookvrij KempenPlus. Op weg naar een rookvrij KempenPlus doen we een beroep op ieders sociale gevoel en redelijkheid. We werken vanuit een aanspreekcultuur en gaan uit van de gezamenlijke maatschappelijke verantwoording.

Concreet geldt vanaf 1 april 2023:

  • Iedereen (medewerkers, stagiairs, leveranciers, zzp’ers en bezoekers) rookt alleen nog maar op de aangewezen plekken en niet meer in de fietsenhokken, de binnentuin, het plantsoen, de keet en/of werk- en voertuigen van KempenPlus.
    Onder roken wordt verstaan: het roken van sigaretten, sigaren, pijp, e-sigaretten, shag, etc.
  • Roken tijdens werktijd is niet meer toegestaan. Alleen tijdens je pauzes. Voor kantoorpersoneel gelden er ook maximaal 3 rookmomenten per dag op basis van een hele werkdag  (8 uur).

Concreet geldt vanaf 1 januari 2025:

  • Iedereen (medewerkers, vrijwilligers, leveranciers, zzp’ers en bezoekers) rookt niet in de gebouwen en op de terreinen van KempenPlus en niet onder werktijd.
    Onder roken wordt verstaan: het roken van sigaretten, sigaren, pijp, e-sigaretten, shag, etc.

Stopondersteuning via KempenPlus

KempenPlus gaat in samenwerking met de organisatie SineFuma de training Rookvrij! Ook jij?  verzorgen om onze collega's te helpen met het stoppen met roken. Deze trainingen bestaan uit 7 bijeenkomsten in 8 weken die zij kunnen volgen onder werktijd. 

Stopondersteuning algemeen

Er zijn verschillende mogelijkheden voor wie wil stoppen met roken.

  • Praat erover met de huisarts.
  • Bel gratis de landelijke Stoplijn voor advies en informatie: 0800-1995.
  • Op Puurrookvrij.nl staat informatie over stoppen met roken: soorten stopondersteuning, voorbereiden op stoppen, tijdelijke ongemakken en (lichamelijke) voordelen van stoppen met roken.
  • Op Ikstopnu.nl vind je informatie waar je je aan kunt melden voor persoonlijke begeleiding, telefonische coaching, groepstraining en online hulp.
  • Ben je benieuwd welke manier van stoppen het beste bij jou past? Doe de test op www.ikstopnu.nl/test/(externe link)

    Vergoeding

    Erkende begeleiding met medicatie wordt vergoed door de zorgverzekering. Professionele begeleiding bij stoppen met roken wordt één keer per kalenderjaar vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt hierover geen eigen risico of eigen bijdrage. Er zijn wel voorwaarden waar de begeleiding aan moet voldoen. Vraag naar deze voorwaarden bij je zorgverzekeraar.

    Bekijk het overzicht per zorgverzekering www.ikstopnu.nl/vraag-en-antwoord/hoeveel-krijg-ik-vergoed-van-mijn-verzekering/(externe link)

    Digitale hulp

    De vijf beste apps voor wie wil stoppen met roken.

    Lees meer op https://www.ikstopnu.nl/vraag-en-antwoord/online-hulp/5-van-de-beste-stoppen-metroken-apps/(externe link)