7-11-2022: Dag van de BHV
Volgens de cijfers van de Hartstichting zijn er in Nederland 8000 reanimaties per jaar buiten het ziekenhuis. In ruim 75% van de gevallen zijn er omstanders die het slachtoffer reanimeren, al voor de komst van de ambulance. Bedrijfshulpverleners (bhv’ers) kunnen hierin het verschil maken. Vandaag is De Dag van de BHV. Een mooi moment om stil te staan bij het belang van bedrijfshulpverleners. Wij spraken collega Marco, Kwaliteitsmedewerker en Coördinator BHV van KempenPlus.
“Het zijn van bhv’er is onderdeel van mijn functie. Daarnaast is het als persoon fijn om een directe bijdrage te kunnen leveren aan een veilige werkomgeving voor iedereen.” zo begint Marco. Bedrijfshulpverlening is een belangrijk onderdeel van een veilige werkomgeving. Denk bijvoorbeeld aan onze eigen collega’s met niet altijd zichtbare fysieke en mentale ongemakken die zich regelmatig op de werkvloer uiten. Maar ook andere calamiteiten zoals het bestrijden van een beginnende brand en het begeleiden van medewerkers tijdens een ontruiming. KempenPlus telt op het moment ruim 50 bhv’ers verdeeld over de Raambrug, Hallenstraat, Groenvoorziening en Milieustraten.
Het belang van een bhv’er wordt vaak onderschat. Bij KempenPlus is dat zeker niet, vindt Marco. Hij vertelt: “Ik denk dat KempenPlus zich voldoende bewust is van de noodzaak. We hebben flink kunnen uitbreiden met capaciteit en in middelen. We beschikten al over enkele portofoons en twee AED’s. Daarnaast zijn we bezig met de implementatie van een alarmeringsapp en noodknoppen in de gebouwen. De app beschikt ook over communicatiefuncties zoals “push to talk” (portofoon) en “conference call” (groepsgesprek). En het is de bedoeling dat er een koppeling wordt gerealiseerd met de brandmeldinstallaties zodat aanwezige bhv'ers direct gealarmeerd worden als er een brand wordt gemeld of gedetecteerd. Het is nu aan ons de taak dat we met de nieuwe mensen en middelen gaan oefenen.”
Marco en collega's: wij zijn trots op jullie!