Hoe verklein je de afstand tot de arbeidsmarkt? Geef mensen een opstapje! Dan kunnen ze doorstappen naar een werkervaringsplek, stageplaats of betaald werk. Bij De Maaltijdservice in Veldhoven creëren ze zo instapmomenten voor mensen die moeilijk aan de bak komen. Vaak met succes. “Iedereen verdient een kans,” zegt manager Cees Hoefs. “En Ghassan Aljbawi heeft die met beide handen aangegrepen.”

Hart voor mensen

“De Maaltijdservice is een sociale onderneming,” vertelt Cees Hoefs. “Het is een bedrijf vóór mensen dóór mensen. Met 500 vrijwilligers en 20 vaste krachten bezorgen wij maaltijden bij iedereen die niet meer kan of wil koken. Veelal zijn dat mensen voor wie niet alles meer vanzelfsprekend is. Denk aan ouderen, mensen die revalideren of net uit het ziekenhuis komen.

Maar eigenlijk doen we meer dan bezorgen alleen. We maken een praatje, controleren de bestellijst, helpen deze invullen, zetten de maaltijd in de koelkast en houden een oogje in het zeil. Met 15 gekoelde bestelwagens werken we in de driehoek Tilburg – Nijmegen – Roermond. Alle maaltijden komen uit de gespecialiseerde keuken van de Sligro Food Group. Zo ontzorgen we de mantelzorgers en de thuiszorg.”

De herstart van Ghassan Aljbawi

“KempenPlus en De Maaltijdservice kennen elkaar en kunnen goed met elkaar overweg. Vrijwilligers, herintreders en jongeren met een rugzakje kunnen bij ons dankbaar werk doen. Zo klopte Petra Smetsers, werk- en participatiecoach van KempenPlus vorig jaar bij ons aan. Of wij nog een opstapje hadden voor vrijwilligerswerk. Zij had een gemotiveerde kandidaat die wegens medische omstandigheden een herstart moest maken: Ghassan Aljbawi, een Syrische vluchteling met inmiddels een Nederlands paspoort. Oh ja, hij heeft ervaring in de catering en een rijbewijs heeft hij ook al. Een nieuwsgierig iemand met een open geest en hij houdt van aanpakken. Als het Nederlands hem even te moeilijk wordt, gaat hij door in het Engels. Ik kom mee als hij bij je gaat solliciteren. Oké?”

Werkgever bij bezorgbus

Contract voor 2 dagen

“Ghassan Aljbawi is hét voorbeeld van ik kwam, ik zag, ik overwon. Het klikte direct. Als maaltijdbezorger is hij begonnen bij de kleine ritten, als vrijwilliger. Later is hij de grotere gaan doen. Je merkt aan alles dat hij gastronomische genen heeft. In Syrië organiseerde hij evenementen en banketten voor sjeiks en koninklijke families. En hier bij de mensen thuis informeert hij of alles naar wens is en of hij nog wat kan doen. Een natuurlijke charme en een innemende glimlach maken hem tot een geliefde bezorger. Hij heeft inzicht, overzicht en ziet wat er moet gebeuren. Een herstart werd een vliegende start. Ik heb hem een contract gegeven voor twee dagen per week. Nu werkt Ghassan hier al weer een jaar.”

Als een vis in het water

“Ghassan houdt van afwisseling, is altijd in voor iets nieuws en neemt het initiatief. Hij heeft focus. Hij maakt af waaraan hij begint. Tandje bijschakelen geen bezwaar. Als hem iets niet duidelijk is belt hij. De vrijheid is hem lief. Werk- en participatiecoach Petra Smetsers heeft alles goed voorbereid. Ghassan is hier perfect op zijn plaats. En Ghassan? Die voelt de stress uit het verleden wegvloeien. Hij heeft plezier. Geheel ontspannen werkt hij een strakke planning af, wat heel bijzonder is.”

Tips

“Of ik nog tips heb voor collega-ondernemers? Geef mensen een kans. Een opstapje doet soms wonderen. Voor je het weet heb je een buitenkansje. Met Ghassan hebben wij een parel.”

Het verhaal van Ghassan

Ben je benieuwd naar het verhaal van Ghassan Aljwabi? Je leest het hier.

Werkgever en werknemer bij bezorgbus

Heb je vragen over wat KempenPlus voor jouw bedrijf kan betekenen?

Neem contact met ons op via 0497-33 12 00 of stuur een e-mail naar info@kempenplus.com.

Heb je op deze pagina de informatie gevonden die je zocht?