Een bijstandsuitkering aanvragen

Heb je te weinig inkomen om van te leven? Dan kun je een bijstandsuitkering aanvragen.  Hiermee betaal je de noodzakelijke kosten zoals huur, zorgverzekering, boodschappen en kleding. Een bijstandsuitkering is tijdelijk tot je weer werk hebt gevonden. Ben je jonger dan 27 jaar? Dan gelden er nog andere regels. Meer informatie hierover vind je verderop op deze pagina. 

Als je geen recht hebt op een andere uitkering en je hebt onvoldoende inkomen om van te leven, kan het dat je in aanmerking komt voor een bijstandsuitkering. Om dit te bepalen, tellen we al de inkomsten bij elkaar op. Bijvoorbeeld inkomsten uit werk van jou en je partner, (kinder) alimentatie, een WW- of WIA uitkering. Ook kijken naar het eigen vermogen, zoals spaargeld, een auto, verzekeringen met een waarde en het bezit zoals een eigen woning. 

Wil je meer weten over een bijstandsuitkering. Klik hier.

Ben je geboren voor 1965? Dan heb je misschien recht op een IOAW-uitkering. Voor het aanvragen van een IOAW-uitkering volg je dezelfde stappen als voor het aanvragen van een bijstandstuitkering. 

Zelfstandigen
Ook voor zelfstandigen met onvoldoende inkomen bestaan mogelijkheden voor een aanvulling op het inkomen. Hiermee kun je meer lezen over de regeling voor zelfstandigen.

Hoe vraag ik een bijstandsuitkering aan?

Je kunt een bijstandsuitkering bij KempenPlus aanvragen als je in één van de Kempengemeenten woont. Voordat je een uitkering aanvraagt, is het belangrijk dat je werk hebt gezocht. Daarvoor moet je je in ieder geval inschrijven als werkzoekende. Dat kun je doen via www.werk.nl. Via deze website kun je een bijstandsuitkering bij KempenPlus aanvragen. De procedure is hetzelfde.

Jonger dan 27 jaar
Ben je jonger dan 27 jaar? Lees dan verder onder het tabblad “Ik ben jonger dan 27 jaar, hoe vraag ik een bijstandsuitkering aan?" 

Voor het aanvragen van een bijstandsuitkering heb je een DigiD nodig. DigiD staat voor Digitale identiteit. Heb je nog geen DigiD? Vraag dan eerst een DigiD aan via de website van DigiD.

Ik ben jonger dan 27 jaar, hoe vraag ik een bijstandsuitkering aan?

Ben je een jongere tussen de 18 en 27 jaar, heb je geen werk en volg je ook geen opleiding? Dan gelden er speciale regels als je een bijstandstuitkering wilt aanvragen. Je moet je eerst melden bij KempenPlus door middel van dit digitale formulier.

Zodra je de melding hebt gedaan, start een zoekperiode van vier weken. In deze vier weken ga je zelf actief op zoek naar werk of opleiding. Een Werk & Participatiecoach van KempenPlus benadert je binnen drie werkdagen na de melding om je meer informatie te geven over de zoekperiode, een opleiding volgen en de bijstandsuitkering. Als het na vier weken zoekperiode nog niet gelukt is om werk te vinden, kun je de bijstandsaanvraag digitaal heropenen en definitief maken. Een Werk & Participatiecoach informeert je hierover verder. 

Startkwalificatie gaat voor uitkering

Om een goede kans te maken op een baan is het belangrijk dat je in het bezit bent van een startkwalificatie. Dit is een havo/vwo diploma of een diploma op mbo-2 niveau of hoger. Heb je deze startkwalificatie niet? Dan kun je je zoekperiode gebruiken om te onderzoeken of je weer naar school kunt. Als je namelijk alsnog een startkwalificatie kunt halen, krijgt dit voorrang op een bijstandsuitkering.


Op zoek naar werk
Heb je al een startkwalificatie? Of kun je niet terug naar school? Heb je een opleiding  gevonden waar je niet direct mee kunt starten? Dan moet je op zoek naar een baan. Daarbij gelden de volgende regels:

  • Je start met je cv op www.werk.nl te plaatsen.
  • Je vult op www.werk.nl minimaal drie wensberoepen in.
  • Je schrijft je in bij minimaal vijf uitzendbureaus. De inschrijfdatum moet in de afgelopen twee maanden zijn gelegen.
  • Je solliciteert vijf keer per week en je kunt dit aantonen bij KempenPlus.

Voorwaarden bijstandsuitkering

Er zijn een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen om een bijstandsuitkering van KempenPlus te krijgen. 

  • Jij bent 18 jaar of ouder
  • Je woont in een van de Kempengemeenten (Reusel – de Mierden, Bladel, Eersel, Bergeijk, Oirschot|)
  • Je hebt de Nederlandse of EU-nationaliteit (onder voorwaarden) of een geldige verblijfsvergunning.
  • Je (of je partner) hebt niet genoeg inkomen om van te leven
  • Je hebt (of je partner) weinig spaargeld (vermogen) 

Je krijgt geen bijstandsuitkering als je:

  • in de gevangenis zit;
  • niet werkt door staking of verlof;
  • een opleiding volgt waarvoor je studiefinanciering kunt krijgen;
  • je jonger bent dan 27 jaar en niet wilt werken of naar school wilt. 

Inkomen
Het mogelijk dat je recht hebt op een uitkering als jouw inkomen  (en dat van jouw partner) lager is dan het geldende bijstandsbedrag. Welk bijstandsbedrag voor jou/jullie geldt is afhankelijk van je leeftijd maar ook van je woon- en leefsituatie. Op de website van rijksoverheid kun je zien welke bijstandsbedrag voor jou/jullie geldt.


Vermogen
Vermogen is de waarde van alle bezittingen van jou of jouw gezin bij elkaar. Het vermogen bepaalt mee of je recht hebt op een bijstandstuitkering. Bij een IOAW- en IOAZ uitkering telt het vermogen niet mee. 

Bezittingen zijn bijvoorbeeld

  • spaargeld
  • aandelen en cryptovaluta
  • een auto of caravan
  • sieraden
  • een huis of grond (in het buitenland)
  • overwaarde van een koopwoning

Heb je schulden? Dan trekken we deze schulden van je vermogen af. 

Het hangt van de situatie af hoeveel vermogen je mag hebben. Dit wordt jaarlijks vastgesteld door de overheid. Lees hier meer over normen vermogen.

Is er sprake van meer vermogen dan de vermogensgrens? Dan kun je hiermee zelf (tijdelijk) in jouw levensonderhoud voorzien. Je hebt dan geen recht op een bijstandsuitkering.

Afhandeling van de aanvraag

Als wij de aanvraag en alle documenten hebben ontvangen begint de beoordeling van jouw aanvraag. Je ontvangt dan een uitnodiging voor een persoonlijk gesprek met een inkomensconsulent en een werk & participatiecoach van KempenPlus. Tijdens dit gesprek wordt verder ingegaan op jouw situatie en wordt met jou (en je partner) afspraken gemaakt over de mogelijkheden richting werk. Ook kun je eventuele onzekerheden of vragen bespreken die je hebt over de uitkeringsaanvraag. 
 

Welke documenten voeg ik toe aan de aanvraag?
De complete lijst met de gevraagde bewijsstukken kom je tegen als je een digitale aanvraag doet. Woon je samen met een partner? Dan vraag je samen een bijstandsuitkering aan. De meest voorkomende documenten zijn:

  • Geldig identiteitsbewijs (geen rijbewijs)
  • Huurcontract
  • De laatste loonstroken of uitkering specificaties
  • Alimentatiebeschikking
  • Bankafschriften van de afgelopen 3 maanden van alle betaalrekeningen, ook van uw kinderen jonger dan 18 jaar, van de creditcard of in het buitenland.
  • Bewijzen van schulden

De inkomensconsulent van KempenPlus handelt binnen acht weken je aanvraag af. Dit kan één keer met acht weken verlengd worden. Hierbij gaat KempenPlus onder andere de volgende zaken na:

  • Heb je op een recht op een uitkering?
  • Hoe hoog is de uitkering?
  • Welke voorwaarden gelden er voor jou/jullie?

Zo kan KempenPlus bijvoorbeeld meteen aan je vragen om mee te doen aan activiteiten die je kansen op werk vergroten. We kunnen je ook vragen alimentatie voor je kinderen of jezelf op te eisen. 

We kunnen de aanvraag pas (goed) beoordelen als we alle noodzakelijke gegevens van je hebben ontvangen. Probeer daarom zoveel mogelijk bewijsstukken bij de aanvraag te uploaden of zo snel mogelijk na te sturen. 


Beschikking
Wanneer de uitkering is aangevraagd, krijg je altijd schriftelijk bericht. Dit heet een beschikking. In de beschikking staat of de uitkering wel/niet wordt toegekend met de reden. Als de uitkering wordt toegekend, staat in de beschikking ook:

  • De hoogte van de uitkering;
  • Hoeveel vermogen je nog mag hebben;
  • Welke verplichtingen voor jou (en je partner) gelden. De specifieke afspraken die met jou worden gemaakt, worden vastgelegd in een plan van aanpak. Dit ontvang je in een aparte beschikking van de werk & participatiecoach;
  • Hoe en wanneer je bezwaar kunt maken als je het niet eens bent met de beschikking. 

Telkens wanneer een nieuwe beslissing over de uitkering wordt genomen, krijg je een nieuwe beschikking. Dit geldt ook voor (gewijzigde) afspraken over werk zoeken. 

Hoogte van de bijstandsuitkering

De hoogte van de bijstandsuitkering (bijstandsnorm) is afhankelijk van je leeftijd en (woon)situatie. De hoogte van de bijstandsuitkering wordt door de overheid vastgesteld.

Hier vind je de bijstandsnormen.

IOAW

Je kunt in aanmerking komen voor een IOAW uitkering als je bent geboren voor 1 januari 1964 en na je 50e  jaar werkloos bent geworden. Na jouw WW- of WGa uitkering kun je mogelijk een IOAW uitkering krijgen. De IOAW uitkering is een aanvulling op je (gezins)inkomen tot bijstandsniveau. 

Je vraagt een IOAW aan door middel van dit digitale formulier.

Voor het aanvragen van een bijstandsuitkering heb je een DigiD nodig. DigiD staat voor digitale identiteit. Heb je nog geen DigiD? Vraag dan eerst een DigiD aan via de website van DigiD.

Heb je vragen over het aanvragen van een uitkering?

Neem contact met ons op via 0497-33 12 00 of stuur een e-mail naar info@kempenplus.com.

Wil je je laten vertegenwoordigen?

Tijdens je procedure hebben we veelvuldig contact. We begrijpen dat dat soms lastig kan zijn en dat je daarbij hulp nodig hebt. Je mag je daarom ook laten vertegenwoordigen door iemand anders. Denk hierbij aan iemand die je vertrouwt. Je kunt deze persoon machtigen door dit machtigingsformulier in te vullen. 

Laat je je vertegenwoordigen door een advocaat en/of bewindvoerder? Dan is zo’n machtiging niet nodig.

Let op: de machtiging eindigt na afloop van de procedure. Je hebt  dus voor elke procedure een nieuwe machtiging nodig.

Melding aanvraag bijstandsuitkering jonger dan 27 jaar

Melding aanvraag bijstandsuitkering jonger dan 27 jaar

Aanvraag bijstandsuitkering ouder dan 27 jaar

Aanvraag bijstandsuitkering ouder dan 27 jaar

Heb je op deze pagina de informatie gevonden die je zocht?